Najbolji pokretači promena u Srbiji, motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su socijalna zaštita, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, podrška osobama sa invaliditetom - nagrađeni su priznanjem Pokretači promena 2022. Ovo priznanje dodeljuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2019. godine.

Nagrade su ove godine dodeljene u pet kategorija – četiri dobro poznate, kao i jedna nova, u kojoj se nagrađuju organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom. 

I kategorija: Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva 

  • Dobitnik nagrade: Caritas Srbija za inicijativu „Razvoj usluga socijalne zaštite u opštini Bogatić“. Saradnjom opštine Bogatić i Caritasa Šapca, kao i negovanjem dobrih odnosa sa ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovnim ustanovama i lokalnom zajednicom uopšte, dolazi do uspostavljanja usluge pomoć u kući za stara i bolesna lica čiji je pružalac Caritas Šabac, a koju finansira Opština. Trenutno uslugu pomoć u kući koristi 80 osoba, korisnika u dnevnom boravku je 18, a dve osobe žive u stanu za stanovanje uz podršku. Tokom godina pružanja ovih usluga stotine ljudi direktno ih je koristilo, a hiljade indirektno imalo poboljšanje kvaliteta života zahvaljujući istim. 

II kategorija: Sinergijom do uspeha, primeri dobre prakse i uspešne saradnje između poslovne zajednice i organizacija civilnog društva

  • Dobitnik nagrade: Udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina za inicijativu obnove Doma kulture u selu i pokretanja građana svih struktura organizovanjem raznih kulturnih dešavanja u 2022. U tom pohodu, sredstva su obezbeđena kroz par manjih projekata i uz podršku raznih donatora - pravnih i fizičkih lica. U Domu kulture je oživljen kulturno umetnički program, formiran je KUD sa folklornom, likovnom, čitalačkom i pesničkom sekcijom.

III kategorija: Prvi glas građana – kampanjа koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja.

  • Dobitnik nagrade: Kreativno afirmativna organizacija Parnas za inicijativu „Pristupačan svima - Uhvati film festival“. Parnas je u Novom Sadu realizovao 20. Međunarodni filmski festival Uhvati film – festival čiji su akteri i autori osobe sa invaliditetom. Ono što je jedinstveno u vezi sa ovim festivalom, osim teme, jeste to što je ceo program bio pristupačan osobama sa invaliditetom.

IV kategorija: Pohod na aktivizam - uspešne inicijative neformalnih grupa. 

  • Dobitnik nagrade: Bežanija ostaje Kosa prkosi za inicijativu koja je pokrenula i udružila stanovnike Bežanijske kose, nakon saznanja da je objavljen Predlog izmena i dopuna plana detaljne regulacije jednog područja u naselju, sa ciljem izgradnje stambenog kompleksa. Građani su se udružili u borbi protiv izgradnje 3 nebodera od 100 i 120 metara u mirnom porodičnom naselju sa objektima pretežno niske gradnje.

V kategorija: Pokretač promena – za angažman i pokretačku inicijativu pojedinaca koju su podelile dve dobitnice nagrada:

  • Olivera Jovović za inicijativu „Proširenje liste neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju“. Počevši od marta 2022. godine, narednih godinu dana se projektno finansira aktivnost skrininga svih novorođenih beba u GAK "Narodni front". Projekat su zajednički pokrenuli Olivera Jovović iz SMA Srbija kao udruženje pacijenata, Univerzitetska klinika u Tiršovoj i Biološki fakultet kao laboratorija koja realizuje testove na spinalnu mišićnu atrofiju.
  • Vesna Stanimirović, direktorka i vaspitačica u Predškolskoj ustanovi Stonogica u Sremskoj Mitrovicikoja je pokrenula inicijativu „Naše malo, nekome znači mnogo“. Kroz ovu inicijativu pokrenute su mnoge akcije kojima su potpomognute mnoge organizacije, obrazovne i zdravstvene ustanove, pojedinci i porodice.

Specijalne zahvalnice uručene su i:  

  • PIN – Psychosocial Innovation Network – za doprinos sistemskom jačanju mentalnog zdravlja u zajednici
  • Udruženje građana Pomoć i podrška osobama sa autizmom Kolubarskog Okruga za doprinos borbi za dostojanstven život dece i mladih sa autizmom
  • Žensko udruženje Kolubarskog okruga za podizanje vidljivosti problema ekonomske nejednakosti između žena i muškaraca 
  • Udruženju Zadrugarstvo za pružanje jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom i podrške u ostvarivanju prava na rad 
  • VIVA Vodene inspektorke Valjeva  za doprinos zaštiti reka u Srbiji
  • Ženskoj inicijativi za prevazilaženje tabua
  • Dejanu Zejnuli za borbu za donošenje Zakona o hitnoj pomoći.

Dodela nagrada je održana u utorak, 15. novembra u 19h, u okviru konferencije Move.Link.Engage 2022, koju organizuje Beogradska otvorena škola. Teme od zajedničkog interesa svih sektora, koje su u fokusu ovogodišnje MLE konferencije su zaštita životne sredine, unapređivanje zapošljivosti mladih, društvena odgovornost i savesno korporativno upravljanje. MLE je prvi put realizovan 2015. godine - od tada do danas, cilj konferencije ostao je nepromenjen: promovisanje znanja, odgovornosti i poštovanje javnog interesa, kroz konstantan rad na unapređenju kvaliteta života u zajednici i bavljenje pitanjima od društvenog značaja.