Beogradska otvorena škola, četvrtu godinu zaredom, dodeljuje nagrade motivisanim građanima onima koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas. Najuspešniji i najuporniji pojedinci, neformalne grupe i organizacije civilnog društva poneće priznanje Pokretači promena za 2022. godinu. Nagrada je jedinstvena prilika za dodatno prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najistrajnijim i najinovativnijim među nama.

Ove godine, dodeliće se nagrade Pokretačima promena u pet kategorija:

  • Saradnjom do promene – Nagrađuje se primer uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.
  • Sinergijom do uspeha - Po prvi put biće nagrađena saradnja ostvarena sa poslovnom zajednicom. Uspešna saradnja civilnog i poslovnog sektora je još jedna prilika za izgradnju boljeg društva, a stvaranje zajedničke vizije i konkretizacija saradnje ova dva sektora otvara mogućnosti za pokretanje promena u društvu.
  • Prvi glas građana - Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je svojom kampanjom uspela da dopre do velikog broja građana, inspiriše ih, motiviše i okupi u zajedničkoj borbi za promenu.
  • Pohod na aktivizam - Ova nagrada u fokusu ima neformalne grupe, pokrete i inicijative koje su okupile veliki broj građana i uspele da ostvare važne promene u zajednici.
  • Pokretač/ica promena - U okviru ove kategorije, nagradiće se pojedinac/ka koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca.

Više informacija o prvoj generaciji Pokretača promena pronađite ovde, o drugoj generaciji ovde, a o trećoj ovde. Dodatne informacije se nalaze na sajtu Javno zagovaranje.

Dodela nagrada biće održana u utorak, 15. novembra u 19h, u okviru konferencije Move.Link.Engage 2022, koju organizuje Beogradska otvorena škola. Teme od zajedničkog interesa svih sektora, koje su u fokusu ovogodišnje MLE konferencije su zaštita životne sredine, unapređivanje zapošljivosti mladih, društvena odgovornost i savesno korporativno upravljanje. MLE je prvi put realizovan 2015. godine - od tada do danas, cilj konferencije ostao je nepromenjen: promovisanje znanja, odgovornosti i poštovanje javnog interesa, kroz konstantan rad na unapređenju kvaliteta života u zajednici i bavljenje pitanjima od društvenog značaja.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani - bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID. BOŠ realizuje ovaj projekat u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija.