Vesti

Dostupno specijalno 76. izdanje biltena Progovori o pregovorima „O upitnoj budućnosti demokratije u Srbiji – Evropske integracije nas se životno tiču“

Naš mesečni bilten Progovori o pregovorima posvetili smo građanima koje smo uhvatili na delu i njihovim pričama sa druge strane.

Sedma Move.Link.Engage. konferencija: Sve promene dolaze iz lokalnih zajednica

Drugi dan sedme po redu konferencije Move.Link.Engage. u organizaciji Beogradske otvorene škole obeležila je priča o borbi – za slobodne medije, protiv lažnih vesti, za čist vazduh, protiv depopulacije kroz tri panel diskusije.

Završen prvi dan MLE-a: Dijalog i poverenje su najvažniji alati saradnje između civilnog društva i javnih vlasti

Prvi dan sedme po redu konferencije Move.Link.Engage. u organizaciji Beogradske otvorene škole završen je zaključkom da je izgradnja poverenja između civilnog društva i javnih vlasti kroz dijalog - najvažniji alat za uspostavljanje kvalitetnog partnerstva. Ovogodišnji Move.Link.Engage. započeo je pričama građana sa druge strane, aktivnih građana koji pokreću promene kao i onih zbog kojih te promene nastaju.

[Intervju] Pavlović: Kao zajednica se udaljavamo od usvajanja evropskih vrednosti

O ambijentu u kom danas rade aktivisti i organizacije civilnog društva, nivou saradnje sa predstavnicima vlasti, važnosti dijaloga za srpsko društvo, ali i stanju evropskih integracija razgovarali smo sa Vladimirom Pavlovićem, koordinatorom praktičnih politika u Beogradskoj otvorenoj školi.

Kako sprečiti trend depopulacije u Srbijii i ko nam u tome može pomoći?

Promene su nam potrebne u skoro svim sferama društva, u tome se slažemo. Međutim, odgovornost za to se često prebacuje sa države na građane što dovodi do višedecenijske stagnacije u različitim društvenim, ekonomskim i socijalnim oblastima, ali i osećanja generalne apatije prema promenama.

Zagađenje vazduha: Kako se boriti sa „tihim ubicom“?

Prethodnih nedelja došlo je do dva velika požara na teritoriji Beograda - na deponiji u Vinči i u bloku 70. Požari su doveli do ispuštanja izuzetno opasnih kancerogenih materija, koje se zovu dioksini i furani. Ove supstance stavljene su na listu zagađivača, a nadležni moraju strogo pratiti njihove emisije i u potpunosti uklanjati povišene koncentracije čim se pojave s obzirom na posledice koje imaju po zdravlje.

O stanju evropskih integracija Zapadnog Balkana na Međunarodni dan demokratije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će krajem septembra posetiti Zapadni Balkan, kako bi osnažila partnerske odnose Unije i regiona. Poseta Zapadnom Balkanu biće signal za dalji nastavak integracija i veću posvećenost ovom procesu, upravo zbog svih mladih ljudi koji veruju u evropsku budućnost.

Move.Link.Engage - Građani uhvaćeni na delu: Druga strana priče

Beogradska otvorena škola organizuje sedmu po redu konferenciju Move.Link.Engage: Građani uhvaćeni na delu – Druga strana priče, koja će se održati 21. i 22. septembra 2021. godine, u onlajn prostoru na zvaničnom MLE veb-sajtu.

MOVE.LINK.ENGAGE: O RAZVOJU U KRIZNIM VREMENIMA

Na koji način ćemo se nositi sa posledicama krize i da li su regionalno partnerstvo i solidarnost adekvatni odgovori – promišljanja su na kojima se temeljila šesta regionalna Move.Link.Engage konferencija „Razvoj u kontekstu partnerstva, solidarnosti i odgovornosti u post-COVID19 eri“ koju je organizovala Beogradska otvorena škola uz podršku Kraljevine Švedske i Evropske komisije.

O USPOSTAVLJANJU REGIONALNOG PARTNERSTVA I SOLIDARNOSTI: OD NOVE DO BOLJE NORMALNOSTI

Sesije poslednjeg dana koferencije Move.Link.Engage, održane 23. septembra, otvorile su diskusije na teme posledica koje očekivana ekonomska recesija može ostaviti na budućnost mladih i pitanja pravedne energetske tranzicije.

Kontakt

Jovana Božičković

Telefon: +381 11 30 65 800 / Lokal 109

Email: jovana.bozickovic@bos.rs

 

Bojana Džulović

Telefon: +381 11 30 65 800 / Lokal 108

Email: bojana.dzulovic@bos.rs